term ID:
parent cat ID:116
post ID:15954
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Hogyan készítheti fel a medencéjét a hűvös évszakokra? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Hogyan készítheti fel a medencéjét a hűvös évszakokra?

Publikálva:

Önnek, mint medence tulajdonosnak, a nyár elmúltával minden évben gondoskodnia kell(ene) a kerti medencéje téliesítéséről. A folyamat nem túl bonyolult, mégis sok kellemetlenségtől óvhatja meg magát, ha betart néhány alapvető szabályt. Fontos, hogy ne csupán kényelmi okok miatt lásson neki a munkához, bízva abban, hogy ezzel megkönnyítheti a tavaszi üzembehelyezést, hiszen a medence állagmegóvása is ugyanolyan lényeges szempont. Sőt!

Abban az esetben ugyanis, ha nem megfelelően zárja be ősszel a medencéjét, komoly károkat kockáztathat meg. Ezek érinthetik a szerkezeti, valamint a gépészeti részeket is, amelyeket sokszor egyáltalán nem, vagy csak komoly költségek kifizetése után javíttathat meg.

Ha szeretné a helyes téliesítést videóban megtekinteni, akkor IDE kattintva megteheti. Ha egyedi méretű téli medencetakaró is érdekelné, akkor ajánlatot kérni szintén a videó oldalán tud.

Ajánlott írásaink


A téliesítés az alábbi lépésekből tevődik össze

  • A medence vizének megtisztítása
  • Vízkezelés (pl.: ph, klór, téliesítő folyadék)
  • A gépészeti rendszer és a csövek víztelenítése
  • Fagytestek behelyezése
  • Medence letakarása megfelelő, erre a célra készített vastag takaróval

Figyelem! A medence lezárását akkor érdemes elvégeznie, ha a víz hőmérséklete tartósan 15 fok alatt van.

A medence vízének megtisztítása

Első lépésként el kell távolítania a víz felületéről a nagyobb szennyeződéseket, ideértve a faleveleket, ágakat és minden mást, ami nem oda való. Ehhez használhat porszívót, vagy akár egyszerű hálót is. A víz legyen olyan tiszta, mintha éppen fürdeni készülne a nyári szezonban. Fontos, hogy a víz PH értéke megfelelő legyen. Télen ez 7,2 és 7,4 között ideális. Ha klórral kezeli a medencéjét nyáron, akkor a klór szintet is állítsa be. Ezt lehet akár a duplájára is emelni mint ahogy a nyári időszakban szokta. Ezen felül téliesítő folyadékot kell a medencébe önteni. A mennyisége a medence víztérfogatától függ. A vízkezelő szereket keverje el a medence vízszűrőjével, minimum 60 percen keresztül, de a legjobb ha akár 5-6 órát is keveri a szivattyú a vizet.

Ezen lépések után a víz szintjét a szkimmer nyílás alá kell engednie, mivel télen a fagyás miatt amúgy is megnőhet a térfogat. A befúvó nyílásokat speciális fagydugókkal zárja le, hogy a víz ne tudjon befolyni a csövekbe és még véletlenül se tudjanak szétfagyni. A komoly hidegben a medencébe bele fog fagyni a víz, de hogy a fagyott víz ne a medence testét feszítse szét, ezért fagytesteket kell a vízbe helyeznie. Fagytesteket, fagydugókat szintén tud nálunk is beszerezni.

A szerkezeti és burkolati elemek felkészítésének lépései

A létrákat (ha van a medencében) hajlamosak a tulajdonosok bent felejteni a vízben a tél során, pedig ez amellett, hogy nehezíti a lefedést, a víz tisztán tartásában is gondokat okozhat. Távolítsa el a létrát, majd a foglalat helyét alaposan zárja le! Ugyanígy kell eljárnia a korlátokkal és más szerkezeti elemekkel is.

Mindezek után előveheti a takarófóliát, amely abban az esetben tökéletes, ha a szélei jóval átnyúlnak a medence partjainál. A fóliát úgy kell rögzítenie, hogy abba a legnagyobb szél se tudjon belekapni, valamint ne juthassanak át rajta szennyeződések. Kellemetlen tud lenni, ha tavasszal azzal kell szembesülnie, hogy a fólia alatt mindenféle kosz található, ráadásul ebben az esetben a tavaszi medencetakarítást sem fogja megúszni. Ha megfelelő a takaró és annak mérete és rögzítése is, akkor tavasszal alig kell takarítania a medencéjét.

Ajánlatot egyedi méretű medencetakaróra itt tud kérni.

A gépészet téliesítése és megóvása

A medence téli felkészítésének egyik sarkalatos pontja a gépház és a szűrőrendszer, valamint az egyéb gépészeti elemek (ha van) megóvása. Homokszűrő esetében a vízszint csökkentése után visszamosást szükséges végeznie, majd a leeresztő segítségével ki kell engednie a vizet a szűrőből és az egész rendszerből. A váltószelepet el kell fordítania téli állásba. A szivattyút olyan helyen tárolja télen, ahol nem éri fagy!

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Tisztelt Érdeklődő! Igyekszünk minden fronton helytállni, de irodai túlterheltség miatt nem biztos, hogy egyből el tud érni minket telefonon. Megértését köszönjük!

Biztonsági és Szolár nyári medencetakaróval, Medencegépészettel kapcsolatban:

+36-70-648-13-27

Medenceépítéssel, polikarbonát fedéssel és redőnylamellás fedéssel kapcsolatban:

+36-20-258-64-20

Jakuzzival kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Infraszaunával kapcsolatban:

+36-70-648-13-30

Bemutatóterem elérhetősége

Ha személyesen keresne fel bennünket a bemutatótermünkben MEDENCEÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban, akkor legyen szíves előtte egyeztessen velünk időpontot. Ez azért ajánlott, mert van, hogy az adott témakörhöz tartozó kolléga(gák), éppen egy helyszínen vannak felmérésen, tehát nem biztos, hogy pont akkor a bemutatóteremben tartózkodnak.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig

Szombat – Vasárnap: Zárva

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése