term ID:
parent cat ID:116
post ID:15954
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Hogyan készítheti fel a medencéjét a hűvös évszakokra? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Hogyan készítheti fel a medencéjét a hűvös évszakokra?

Publikálva:

Önnek, mint medence tulajdonosnak, a nyár elmúltával minden évben gondoskodnia kell(ene) a kerti medencéje téliesítéséről. A folyamat nem túl bonyolult, mégis sok kellemetlenségtől óvhatja meg magát, ha betart néhány alapvető szabályt. Fontos, hogy ne csupán kényelmi okok miatt lásson neki a munkához, bízva abban, hogy ezzel megkönnyítheti a tavaszi üzembehelyezést, hiszen a medence állagmegóvása is ugyanolyan lényeges szempont. Sőt!

Abban az esetben ugyanis, ha nem megfelelően zárja be ősszel a medencéjét, komoly károkat kockáztathat meg. Ezek érinthetik a szerkezeti, valamint a gépészeti részeket is, amelyeket sokszor egyáltalán nem, vagy csak komoly költségek kifizetése után javíttathat meg.

Ha szeretné a helyes téliesítést videóban megtekinteni, akkor IDE kattintva megteheti. Ha egyedi méretű téli medencetakaró is érdekelné, akkor ajánlatot kérni szintén a videó oldalán tud.

Ajánlott írásaink


A téliesítés az alábbi lépésekből tevődik össze

  • A medence vizének megtisztítása
  • Vízkezelés (pl.: ph, klór, téliesítő folyadék)
  • A gépészeti rendszer és a csövek víztelenítése
  • Fagytestek behelyezése
  • Medence letakarása megfelelő, erre a célra készített vastag takaróval

Figyelem! A medence lezárását akkor érdemes elvégeznie, ha a víz hőmérséklete tartósan 15 fok alatt van.

A medence vízének megtisztítása

Első lépésként el kell távolítania a víz felületéről a nagyobb szennyeződéseket, ideértve a faleveleket, ágakat és minden mást, ami nem oda való. Ehhez használhat porszívót, vagy akár egyszerű hálót is. A víz legyen olyan tiszta, mintha éppen fürdeni készülne a nyári szezonban. Fontos, hogy a víz PH értéke megfelelő legyen. Télen ez 7,2 és 7,4 között ideális. Ha klórral kezeli a medencéjét nyáron, akkor a klór szintet is állítsa be. Ezt lehet akár a duplájára is emelni mint ahogy a nyári időszakban szokta. Ezen felül téliesítő folyadékot kell a medencébe önteni. A mennyisége a medence víztérfogatától függ. A vízkezelő szereket keverje el a medence vízszűrőjével, minimum 60 percen keresztül, de a legjobb ha akár 5-6 órát is keveri a szivattyú a vizet.

Ezen lépések után a víz szintjét a szkimmer nyílás alá kell engednie, mivel télen a fagyás miatt amúgy is megnőhet a térfogat. A befúvó nyílásokat speciális fagydugókkal zárja le, hogy a víz ne tudjon befolyni a csövekbe és még véletlenül se tudjanak szétfagyni. A komoly hidegben a medencébe bele fog fagyni a víz, de hogy a fagyott víz ne a medence testét feszítse szét, ezért fagytesteket kell a vízbe helyeznie. Fagytesteket, fagydugókat szintén tud nálunk is beszerezni.

A szerkezeti és burkolati elemek felkészítésének lépései

A létrákat (ha van a medencében) hajlamosak a tulajdonosok bent felejteni a vízben a tél során, pedig ez amellett, hogy nehezíti a lefedést, a víz tisztán tartásában is gondokat okozhat. Távolítsa el a létrát, majd a foglalat helyét alaposan zárja le! Ugyanígy kell eljárnia a korlátokkal és más szerkezeti elemekkel is.

Mindezek után előveheti a takarófóliát, amely abban az esetben tökéletes, ha a szélei jóval átnyúlnak a medence partjainál. A fóliát úgy kell rögzítenie, hogy abba a legnagyobb szél se tudjon belekapni, valamint ne juthassanak át rajta szennyeződések. Kellemetlen tud lenni, ha tavasszal azzal kell szembesülnie, hogy a fólia alatt mindenféle kosz található, ráadásul ebben az esetben a tavaszi medencetakarítást sem fogja megúszni. Ha megfelelő a takaró és annak mérete és rögzítése is, akkor tavasszal alig kell takarítania a medencéjét.

Ajánlatot egyedi méretű medencetakaróra itt tud kérni.

A gépészet téliesítése és megóvása

A medence téli felkészítésének egyik sarkalatos pontja a gépház és a szűrőrendszer, valamint az egyéb gépészeti elemek (ha van) megóvása. Homokszűrő esetében a vízszint csökkentése után visszamosást szükséges végeznie, majd a leeresztő segítségével ki kell engednie a vizet a szűrőből és az egész rendszerből. A váltószelepet el kell fordítania téli állásba. A szivattyút olyan helyen tárolja télen, ahol nem éri fagy!

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Jakuzzival, Medence építéssel, Infraszaunával  kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági takarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Bemutatóterem elérhetősége

A megnövekedett megkeresések miatt, munkatársaink sokszor tárgyalnak külső terepen, így nem érhetőek el állandóan a Bemutatótermünkben / Irodánkban. Ha szeretne bejönni hozzánk, akkor az Ön érdekében és kényelme miatt is legyen szíves hívja a központi számunkat időpont egyeztetéshez:

+36-30-297-90-12

A bemutatóterem nyitva tartása kizárólag időpont egyeztetés után: Hétfőtől – Péntekig 09-17 óra között.

Köszönjük!

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése