term ID:
parent cat ID:116
post ID:16524
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Miért fontos, hogy mindig megfelelően fertőtlenítse a medencéjét? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Miért fontos, hogy mindig megfelelően fertőtlenítse a medencéjét?

Publikálva:

Nem elég a COVID 19 miatt aggódni Amerikában, az utóbbi napokban egy újabb kórokozó felbukkanása sokkolta a keleti partvidéken élőket. Az ottani egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy a floridai Tampa környékén egy embert agyevő amőba fertőzött meg

Ajánlott írásaink


A lakosokat és a nyaraló turistákat arra kérték, hogy kerüljék a természetes vizeket, de a csapvizet is csak felforralva fogyasszák. Az amőba ugyanis ritkán, de a vízvezetékhálózatba is bekerülhet.

Mit kell tudni az agyevő amőbáról és az általa okozott súlyos tünetekről?

Az agyevő amőba nem tud emberről emberre terjedni, a szervezetbe az orrnyíláson keresztül jut be, például, ha valaki fertőzött vízbe merül. A fertőzés jelei az érintetteken viszonylag gyorsan jelentkeznek. Ahogy az élősködő elnevezése is mutatja, az amőba az agy szöveteit támadja meg. Emiatt láz fejfájás, fulladás és nyaki merevség alakul ki, végül az áldozat hallucinálni kezd és elhuny. Egyetlen ellenszere a megelőzés, a páciensek gyógyszer és kezelés hiányában csak nagyon ritkán gyógyulnak fel.

Az agyevő amőbák nem ismeretlen élőlények az USA-ban, a déli államokban rendszeresen felbukkannak, de tömeges megfertőződésre nem volt még példa. A legtöbben valamilyen tengeri vízisport űzése közben kapják el a kórokozót, kisebb részük a csapvízzel történő tisztálkodás során fertőződik meg.

Hogyan tarthatja tisztán az otthona medencéjét?

Bár Magyarországon nem kell tartani az agyevő amőbáktól, néha előfordul, hogy egy-egy településen az ivóvíz okoz hasi panaszokkal együtt járó megbetegedéseket. 2018-ban például Heves megyében tört ki egy nagyobb járvány, ami közel 150 embert betegített meg. Hazánkban a fertőző ivóvíz általában hasfájást, hasmenést és hányingert eredményez, a tünetek intenzitása egyénenként eltérő lehet.

Mivel az otthoni medencék vizét a legtöbbször a csapvíz adja, a panaszok elkerülése érdekében is fontos szerep jut a fertőtlenítésnek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a csapvizet a medencébe engedés előtt fel kell forralni, hiszen ma már léteznek ennél modernebb megoldások is. A legkényelmesebb, ha valamilyen automata vízkezelő berendezést használ, amely előre meghatározott időközönként magától vegyszerezi a vizet.

Ezzel Ön akár egy-két hétre is magára hagyhatja a medence vizét, nem kell az elszennyeződés miatt aggódnia. Ráadásul az automata vízkezelőbe helyezett szerek ritkán fogynak el, így az utánpótlás sem okozhat gondokat. Egyetlen dolog, amire nagyon figyelnie kell, az nem más, mint a kalibráció. Az automata berendezéseket a tökéletes működés érdekében félévente legalább egyszer kalibrálni szükséges.

A medence fertőtlenítéséhez a legjobb szer a klór, ami por és granulátum formában egyaránt kapható. Az adagolást mindig a termék dobozán feltüntettek szerint kell elvégeznie. Fontos azonban kiemelni, hogy a fertőtlenítés csak akkor lehet hatásos, ha a medence vizének pH értéke 7,2 és 7,4 között van. Amennyiben az érték ettől eltérő, pH módosító szer használata ajánlott. A vegyszeres tisztításhoz az algaölő szerek is hozzá tartoznak, a nyári melegben, a pangó vízben ugyanis könnyen megjelenhet az alga. Ha ez bekövetkezik, a zöldes nyákot minél előbb érdemes eltüntetnie a medence faláról.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Jakuzzival, Medence építéssel, Infraszaunával  kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági takarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Bemutatóterem elérhetősége

A megnövekedett megkeresések miatt, munkatársaink sokszor tárgyalnak külső terepen, így nem érhetőek el állandóan a Bemutatótermünkben / Irodánkban. Ha szeretne bejönni hozzánk, akkor az Ön érdekében és kényelme miatt is legyen szíves hívja a központi számunkat időpont egyeztetéshez:

+36-30-297-90-12

A bemutatóterem nyitva tartása kizárólag időpont egyeztetés után: Hétfőtől – Péntekig 09-17 óra között.

Köszönjük!

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése