term ID:
parent cat ID:116
post ID:16044
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Tippek a medence vizének tisztán tartásához Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Tippek a medence vizének tisztán tartásához

Publikálva:

Manapság a medence már nem számít luxusnak, hiszen nagyon sok otthonban megtalálható. A közhiedelmekkel ellentétben a karbantartása sem igényel különösebb anyagi és fizikai ráfordítást, de szükséges beiktatnia, ha sokáig szeretné élvezni a tiszta vizet.

A folyamat több részből tevődik össze és csak ezek együttes elvégzése eredményezhet tökéletes tisztaságot.

Ajánlott írásaink


A homokszűrős vízforgató tisztítása

A vízforgató – szűrő karbantartása elengedhetetlen, hiszen ez szűri ki a vízből a különféle szennyeződéseket. A legtöbb esetben homoszűrővel szokták szerelni a medencéket. Ezek működése automatizált, azaz egy időzítő segítségével szépen végzi a napi teendőjét. A szűrőt 1-2 hetente szükséges átmosni, és 3 évente homokot cserélni benne.  (Ha a szűrőközeg nem homok hanem mondjuk üveg, akkor azt sokkal ritkábban szükséges cserélni.) Az áttisztítás csupán néhány percet vesz igénybe és nagyon egyszerű. Az alaplépések egy általános homokszűrő homokjának a tisztításához:

Fontos, hogy a megfelelő golyós csapokat elzárja, az ürítéshez szükségeset pedig kinyissa!!

  1. Rögzítsen a menetes idomra egy gégecsövet, vagy slagot és állítsa a berendezést, álló szivattyúnál BACKWASH funkcióra! (ha nem csatornára van kötve a rendszer.)
  2. Várja meg, amíg a piszkos víz távozik!
  3. Ha már csak tiszta víz ürül, állítsa le a szivattyút, majd kapcsolja a berendezést RINSE állásba! Hagyja működni a szűrőt körülbelül fél percig, ezt követően pedig állítsa le! Ez elősegíti a szűrőhomok visszarendezését a tartályon belül.
  4. Ezután ismét kapcsolja le a szivattyút és állítsa a szelepet Filter módra és állítsa vissza a golyóscsapokat a megfelelő állásba. Ezután újra működésbe hozható a szűrő.

A tartály előtt található előszűrőt, amibe a falevelek, ágak és egyéb nagyobb szennyeződések akadnak fenn, elegendő 4-5 hetente átnézni és megtisztítani. Ne felejtse el átnézni a medence és a szűrő használati útmutatóját, hiszen elsődlegesen ezek utasításait kell betartania a balesetek elkerülése miatt!

  • Hasznos tipp: A szűrőt a nyári szezon alatt úgy kell működtetni, hogy naponta 3 – szor szűrje át a teljes vízmennyiséget.
  • Hasznos segédeszköz: az önjáró medenceporszívó robot

A medence aljára tapadt szennyeződések eltávolítása valószínűleg Önnek sem tartozik a kedvelt feladatai közé. Ezt a kellemetlen terhet viszont könnyen lerázhatja magáról, ha beszerez egy nagyszerű segítőtársat. Az önjáró medenceporszívó hatékonyan képes elvégezni Ön helyett a munkát. Az automata medence porszívó a szűrő berendezéstől függetlenül működik, a kettő nem zavarja egymást. Egy ilyen porszívót csak egyszer kell megvennie és utána már nincs is más dolga, mint élvezni az előnyöket. Használatával nem csak időt, de rengeteg energiát is spórolhat magának.

Fontos tudni, hogy a porszívó a csúszós felületeken nem tud működni, vagyis, ha algás és zsíros a medence alja, első körben ettől a problémától kell megszabadulnia. Ehhez a megfelelően működő szűrő mellett mindenképpen szükség van vegyszeres kezelésre is. A 2 külön – külön ugyanis nem elegendő a medence vizének a tisztán tartásához. A megfelelő szűrés, és a vízkezelés együtt tartják tisztán a vizet!!!

A medence vízének szakszerű vegyszerezése

A különböző kémiai és mikrobiológiai folyamatok rossz irányba befolyásolhatják a medence vízének tisztaságát. Nyáron az algásodás elkerülése az egyik legfontosabb ok, amiért a vizet kezelni kell. A meleg és a pangó víz ugyanis kiváló életteret jelent az algatelepeknek. Bár az alga nem okoz egészségügyi gondokat, a sikamlós medence és a zöldellő víz látványa mégsem túl esztétikus. A folyamat megelőzéséhez fontos betartani a szűrés és a vízkezelés megfelelő arányát. Ezek olyan körülményeket teremtenek a vízben, amelyek már nem kedveznek az algáknak. A fenti linkre kattintva egy videóban megnézheti, hogy pontosan mit kell tennie, hogy soha ne zöldüljön be a medencéje vize.

Léteznek automata vízkezelő rendszerek is, amelyek előre meghatározott időközönként maguktól vegyszerezik a vizet, így Ön akár napokra – hetekre is felügyelet nélkül hagyhatja a medencét. A szerek pótlásáról természetesen ebben az esetben is gondoskodnia kell, de ezek viszonylag lassan fogynak el.

Az automatizált működés ellenére a vízkezelő rendszereket félévente, vagy évente kalibrálni szükséges ahhoz, hogy tökéletesen tudják adagolni a szereket. A kalibráció egyáltalán nem bonyolult folyamat, pár perc alatt könnyen elvégezhető.

A víz tisztaságáról a főszezonon kívül is gondoskodni kell. A téliesítés egyrészt megvédi a medence szerkezetét és a gépészetét a károktól, másrészt a vizet is tisztán tartja. Jó érzés tavasszal, az első melegebb napok beköszöntével kristálytiszta vizet találni a medence takaró alatt. Ráadásul, ha mindent tökéletesen végzett el, megkímélheti magát a nagytakarítással járó fáradalmaktól is.  Ebben az esetben akár három éven keresztül sem kell vizet cserélnie a medencében, ami anyagilag sem utolsó szempont.

A fentiekből Ön is láthatja, hogy a víz megtisztítása, illetve tisztán tartása egyáltalán nem bonyolult feladat. Ha minden alapvető szabályt betart, sokáig élvezheti a medencézés örömeit!

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Polikarbonát medencefedéssel, befüggeszthető vízforgatóval, ellenáramoltatóval kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Jakuzzival, Medence építéssel, Infraszaunával  kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági takarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Bemutatóterem elérhetősége

A megnövekedett megkeresések miatt, munkatársaink sokszor tárgyalnak külső terepen, így nem érhetőek el állandóan a Bemutatótermünkben / Irodánkban. Ha szeretne bejönni hozzánk, akkor az Ön érdekében és kényelme miatt is legyen szíves hívja a központi számunkat időpont egyeztetéshez:

+36-30-297-90-12

A bemutatóterem nyitva tartása kizárólag időpont egyeztetés után: Hétfőtől – Péntekig 09-17 óra között.

Köszönjük!

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése