term ID:
parent cat ID:94
post ID:14576
category_94
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Medence fogyasztása, a fenntartás költsége és időszükséglete. 3 + 2 tétel. Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Medence fogyasztása, a fenntartás költsége és időszükséglete. 3 + 2 tétel.

Ha medencét építtet, lesznek fenntartási költségei. De mégis milyen összegekre lehet számítani, milyen tételekből áll és egyáltalán mennyi időt kell foglalkozni nyáron egy medencével havonta? Az összegek a 2022 augusztus utáni új áramdíjakkal vannak számolva!

Ha csak a költségek érdeklik, görgessen legalulra. Ha hosszú távra gondolkodik és a részletekre is kíváncsi, olvassa végig ezt a rövid cikket. Sok visszajelzés alapján megéri.

A medence fenntartási költségei a következőkből állnak össze:

  1. Áramfogyasztás
  2. Vízkezelő szerek
  3. Vízutántöltés

      3 + 1. Karbantartás

      3 + 2. Téliesítés

Jó tudni!  Természetesen a len felsorolt összegek csökkenhetnek és nőhetnek is, a felhasználási módtól, időjárástól függően, hiszen ezeket elég nehéz előre kalkulálni. Ettől függetlenül számos régi ügyfelük visszajelzése alapján elég jó közelítést adnak egy átlagos 6 x 3 x 1,5m–es kerti medencére vetítve.

1. Havi Áramfogyasztás összege?

A havi költségek legnagyobb része az áramfogyasztás. Ez gyakorlatilag a medence víz szűréséhez és forgatásához szükséges szűrőberendezés működtetéséből adódik. Ez minden medencénél alapszükséglet, mert nélküle, nem maradna tiszta a medence vize.

Tipp: a medence szűrőrendszerét úgy érdemes beállítani egy időzítő órával, hogy az naponta 3–szor forgassa át a medence teljes vízmennyiségét a nyári főszezonban. (télen értelemszerűen téliesíteni szokás a medencét, akkor nincs fogyasztás.)

Jó tudni! Ezen kívül természetesen lehetnek még egyéb áramfogyasztók, de ezek nem feltétlenül szükségesek egy medencéhez, viszont sokan választják őket. Íme, az 5 legnépszerűbb árammal működő medence kiegészítő: hőszivattyús fűtés, medence világítás, ellenáramoltató, nyakzuhany , automata medenceporszívó robot.

Áramfogyasztás forintokban: összegezve egy 6 x 3 x 1,5 m-es medence áramfogyasztását, ha csak a nélkülözhetetlen szűrés részét nézzük: Kb.: 8-13.000.- Ft havonta. Ez persze a szűrő szivattyútól is függ.

2. Havi Vízkezelő szerek ára?

A vízkezelést is lehet többféle módon végezni, de mi itt most a legnépszerűbb és a legtöbbet választott lehetőséggel, a kézi klóros vízfertőtlenítéssel számoltunk. Ahhoz, hogy tiszta maradjon a medence vize, nem csak szűrésre – vízforgatásra van szükség, hanem vízkezelésre is. A 2 együtt tartja tisztán a medence vizét. Amúgy a vízkezelés ebben az esetben heti pár percet vesz csak igénybe.

A kézi vízkezelésről bővebben ebben a videóban tájékozódhat.

Jó tudni! Ha szeretné, akkor a vízkezelést lehet automata verzióban is választani. Ilyenkor a gépészetre van rákötve, egy automata vegyszeradagoló és Önnek csak szezononként kalibráltatnia kell a készüléket.

Vízkezelés forintokban: a havi költsége a kézi, klóros a vízkezelési módnak, egy 6 x 3 x 1,5 m–es kerti medence esetében, nagyjából havi: 7-9.000.- Ft lesz.

3. Vízutántöltés

Az elpárolgott, ugrálás közben kifröccsent vizet értelemszerűen pótolni kell. Hogy ez mennyi vizet jelent havonta, elég nehéz megsaccolni, de általában pár ezer forint egy teljes nyár alatt.

3 + 1. Karbantartás (milyen költség, mennyi idő?)

Ezt azért írjuk pluszként, mert a medencevíz karbantartása inkább időt igényel, nem pedig pénzt. Az idő, amit rá kell szánni a medencére, a következőkből áll össze:

  • Medence porszívózása (idő)
  • Medence vízkezelése (kézi adagolás esetén feljebb már írtuk)
  • Szűrő tisztítása (idő)

Természetesen, ha kiadja ezeket a feladatokat egy medence karbantartónak, akkor ez Önnek nem idejébe, hanem pénzébe fog kerülni, de most nem ezt vesszük alapul.

  • Medence porszívózása

A medence porszívózására szánt idő, természetesen függ attól, hogy mennyire és milyen sűrűn koszolódik a medence vize, van e rajta fedés vagy nincs stb.. Átlagban elmondható, hogy a legtöbben heti 1-2 alakalommal szokták a medencéjüket porszívózni. Nagyjából egy 6 x 3 x 1,5 m–es medencénél ez 10-15 perc.

Tipp: ha szeretné megspórolni magának ezt az időt, vagy akár miden nap szeretné kiporszívóztatni a medencéjét, akkor érdemes lehet egy automata medence tisztító robotot beszereznie. Automata medencetisztító robotokat ide kattintva tekinthet meg.

A medence vízkezelése nem túl bonyolult folyamat, ráadásul heti pár percet vesz csak igénybe. Ha ezt is szeretné megspórolni magának, esetleg sokat utazik vagy nagyon elfoglalt, akkor érdemes lehet egy automata vízkezelő rendszert beépíttetnie. Ez sem úgy működik, hogy egyszer beépítik és soha többé nem kell foglalkozni vele, de jóval kevesebb teendő van vele, mint kézi vízkezelés esetén. (pl.: kalibrálni kell évente minimum egyszer, de inkább kétszer). Ezzel kapcsolatban érdeklődjön nyugodtan kollégáinknál.

  • Szűrő tisztítása

Attól függően, hogy milyen szűrőberendezése van a medencéjében, a heti 5-10 perctől (betétes szűrők) a havi 5-10 percig (homokszűrők) tarthat, a szűrő tisztítása. Ezen kívül homokszűrők esetében 3 évente szűrőhomokot illik cserélni. (Ha szűrőüveget használ szűrőhomok helyett, akkor azt sokkal ritkábban is elég cserélni. Akár 10 évente.)

 

3 + 2. Téliesítés

A medence szakszerű téliesítése egy nem kötelező dolog, viszont, ha hosszú távra tervezi a medencéjét és minél tovább szeretné megőrizni kifogástalan állapotban, akkor nagyon javasolt.

A téliesítéshez szükséges takaró, fagytestek, ha jó minőségben készülnek akkor hosszú évekig bírják, (érdemes ezeket már a medence megépítésekor beszereznie) így csak a téli folyadékot kell megvenni évente 1 szer. Ez azt jelent, hogy szintén pár ezer forintot kell érte fizetnie minden ősszel. Tehát ez nem havi tétel, hanem évenkénti, de szükségesnek gondoltuk elmondani.

A téliestésről és a téli takarókról ide kattintva tud tájékozódni.

 

Tehát mennyibe kerül fenntartani egy medencét

és mennyi idejét fogja elvinni a karbantartása?

Összegezve a fenti költségeket: Egy 6 x 3 x 1,5 m–es kültéri medence fenntartási költsége a nyári időszakban, alap gépészettel (szűrés – forgatás) és kézi klóros vízkezeléssel számolva nagyjából: 15.000. – 21.000.- Ft között várható havonta.

Az idő, amit a medencére kell fordítani: Egy 6 x 3 x 1,5 m–es kültéri medence, tisztán tartására és a vízkezelésére fordított idő, nagyjából: 60 – 150 perc havonta, attól függően, ki milyen sűrűn és mennyi ideig porszívózza a medencéjét. Nem mindegy kinek mennyire koszolódik a medencéje, van e rajta fedés vagy nincs stb.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Jakuzzival, Medence építéssel, Infraszaunával  kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági takarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Bemutatóterem elérhetősége

A megnövekedett megkeresések miatt, munkatársaink sokszor tárgyalnak külső terepen, így nem érhetőek el állandóan a Bemutatótermünkben / Irodánkban. Ha szeretne bejönni hozzánk, akkor az Ön érdekében és kényelme miatt is legyen szíves hívja a központi számunkat időpont egyeztetéshez:

+36-30-297-90-12

A bemutatóterem nyitva tartása kizárólag időpont egyeztetés után: Hétfőtől – Péntekig 09-17 óra között.

Köszönjük!

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése