term ID:
parent cat ID:71
post ID:201
category_71
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Téli medencetakaró – medence téliesítése Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Téli medencetakaró – medence téliesítése

A hosszú életű medencéért

Hasznos kiegészítő
Méretre gyártás
Nincs takarítás

Miért fontos téliesíteni a medencét? A medence nem csak nyáron medence, hanem ott lesz a kertjében télen is. Hogy ez hosszú – hosszú évekig így legyen és minél tovább gond nélkül üzemeljen, ezért a medencét téliesíteni kell. A megfelelő medence téliesítés fogja megvédeni a medence testét, a belső burkolatát és a gépészetét a tél káros hatásaitól. Nem érdemes megfeledkeznie róla, hiszen így medencéje sokkal hosszabb élettartamú lesz.

Miért jó még? A fentieken kívül a megfelelő medence téliesítéssel, megspórolhatja magának a medence tavaszi takarítását. Ha megfelelően tartotta karban nyáron és jól zárja le télen, akkor a medencéje vize kristály tiszta lesz a tavaszi beüzemelésnél, a szezon kezdetekor. Ebben az esetben elég csak 3 évente vizet cserélnie a medencéjében.

Mikor kell téliesíteni a medencét?  A medence téliesítés 10 -15 °C alatt szükséges, még a téli fagyok előtt.

Milyen téli medencetakaróink vannak? 2 féle anyagból gyártjuk őket, méretre és formára, amit akár futárszolgálattal is ki tudunk küldeni. Részletesebben lejjebb olvashat róla.

Galéria

Medence téliesítés – süllyesztett víztükör esetén

Ebben a videóban lépésről – lépésre bemutatjuk egy süllyesztett víztükrű medence szakszerű téliesítését, téli lezárását. Kétféle téli takaró rögzítési módot mutatunk be, két különböző peremű medencén. A legtöbben az első verziót szokták választani, a vízzsákos rögzítési módot.

A videóban látható téli medencetakarókat mi készítjük méretre és formára, kifejezetten erre a célra kiválasztott 2 féle alapanyagból. Nem mindegy ugyanis a takaró vastagsága, fényzáró képessége, időjárás ellenállósága, súlya, élettartama stb. Ha ugyanis a takaró kilyukad, akár csak egy kicsit is, akkor felesleges volt téliesíteni a medencét.

Ha Ön is szeretne ilyen téli medence takaróra ajánlatot kapni, nyugodtan vegye fel velünk a kapcsolatot.

Fontos!

A medence vizét teljesen tiszta állapotban kell bezárni télen. Ugyan olyan tisztának kell lennie, mintha csak a nyári szezon közepe lenne. Medence téliesítés alkalmával a medencevizet nem szabad a medencéből leengedni, mert az védi meg a fagy káros hatásaitól!

Kétféle anyagból gyártjuk a téli takaróinkat:

  1. Szőtt PE (Polietilén): vékonyabb anyag, elsősorban eltolható medence fedés alá ajánljuk. 200g/m2 a súlya. Kizárólag kék színű. Élettartama 4-5 év.
  2. PVC: vastagabb, strapabíróbb, időjárásállóbb anyag, kb. 650g/m2 a súlya. Alapesetben kék színű, de felárért választható más szín is. Élettartama 8-10 év. Egyéb elérhető színekről kérdezze kollégáinkat.

A téli takaró megfelelő mérete és rögzítése

Mivel a tél folyamán a medencében benne kell hagyni a vizet (a víz ugyan bele fog fagyni a medencébe, de a fagytestek segítségével a medence testet könnyen meg lehet óvni a jég káros hatásaitól. lásd fenti videó), a téli medencetakaró így a víz felszínén fekszik fel, viszont jócskán túlnyúlik a medence szélénél. A medence takaró mérete tehát jelentősen nagyobb, mint a víztükör mérete.

A téli takarót és a téliesítéshez szükséges eszközöket futárszolgálattal ki tudjuk küldeni Önnek.

Mekkora takaró kell általában?

Átlagban elmondható, hogy oldalanként min. 60-70 cm-rel nagyobb takaró a megfelelő, mint amekkora a víztükör.

Például: egy 6 x 3 m-es medencére, vízzsákos rögzítéssel kb. min 7,4 x 4,4 – es takaró az ideális. Ha viszont köteles rögzítésű a téli takaró, akkor általában ott egy kicsivel kisebb is elegendő. De, hogy milyen rögzítés az ideális, az a medence perem kialakításától függ.

Miért és mivel kell rögzíteni a téli takarót?

Mivel a takaró túlnyúlik a medence peremén, ha nincs megfelelően rögzítve, akkor a szél könnyen felkaphatja.

A takaró rögzítését legtöbbször kétféle módon szokás megoldani, ahogy már feljebb is írtuk. (a fenti videóban is látható) Vízzsákos rögzítési mód vagy köteles rögzítési mód (ez a 2 megoldás szintén megtekinthető a fenti videóban)

Medence téliesítés lépései

1. Tiszta víz: Medencevíz kitakarítása, kiporszívózása. A medencének olyan tisztának kell lennie téliesítés előtt, mintha épp most készülne fürdeni.

2. Vízkezelés: A medence víz bevegyszerezése. pl.: ha klóros vízkezelést használ, akkor ebben az esetben a klórszintet és a PH szintet állítsa be a nyári szokásos értékekre. Klór 0,6 mg / l, Ph 7,2 – 7,4 között. A klór akár lehet kicsit magasabb is, mondjuk 1 – 1, 5mg / l.

3. Téliesítő folyadék: Téliesítő folyadék (erős algaképződés és vízkőkiválás gátló folyadék) öntése a medence vizébe. Ezt a folyadékot már 1 nappal zárás előtt érdemes beleönteni a vízbe és a vízforgatóval jól elkevertetni. Akár 8-10 órán keresztül mehet ilyenkor a vízforgatás.

4. Megfelelő vízszint: A medence vizét legtöbbször a szkimmerek alá szokás visszaengedni, 5 – 10 cm-rel. Ha nem homokszűrős rendszer van a medencében, hanem mondjuk befüggeszthető vízforgató, akkor a medence pereme alá kb. 30 cm-rel legyen visszaengedve a medence vize.

5. Medence gépészete: A medence téliesítés során minden olyan csövet, illetve gépészeti berendezést vízteleníteni kell, ami a fagyhatár fölött van. A befúvókat, szkimmereket le kell dugózni. Ha aknában van a gépészet, a legjobb a gépeket fagymentes helyre vinni. Ha medenceperemre függeszthető gépei vannak, akkor azokat a vízből ki kell venni télre és száraz fagymentes helyen tárolni tavaszig.

6. Fagytestek: Fagytestek elhelyezése a medencében hossz, és keresztirányban. A fagytesteknek az a szerepe, hogy a befagyott medencevíz (jég) ne a medence testét feszítse szét, hanem ezeket a fagytesteket nyomja össze.

7. Téli medencetakaró: Megfelelő téli takaróval letakarni a medencét. A megfelelő ebben az esetben azt jelenti, hogy a takaró ne lyukadjon ki, ne engedje át a csapadékot és a fényt, valamint tartsa távol a szennyeződéseket a medencétől egész télen. A téli takaró mindig a víz felszínén úszik, de jóval nagyobb a víztükörnél, magyarul jelentősen túlnyúlik a medence oldalain. Rögzítése többféle módon oldható meg, lásd a fenti videóban.

Egyéb medencefedési lehetőségek

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Biztonsági és Szolár nyári medencetakaróval, Medencegépészettel kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Medenceépítéssel, polikarbonát fedéssel és redőnylamellás fedéssel kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Jakuzzival és infraszaunával kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Bemutatóterem elérhetősége

Ha személyesen keresne fel bennünket a bemutatótermünkben MEDENCEÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban, akkor legyen szíves előtte egyeztessen velünk időpontot. Ez azért ajánlott, mert van, hogy az adott témakörhöz tartozó kolléga(gák), éppen egy helyszínen vannak felmérésen, tehát nem biztos, hogy pont akkor a bemutatóteremben tartózkodnak.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig

Szombat – Vasárnap: Zárva

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése