term ID:
parent cat ID:71
post ID:201
category_71
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Téli medencetakaró – medence téliesítése Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Téli medencetakaró – medence téliesítése

A hosszú életű medencéért

Hasznos kiegészítő
Méretre gyártás
Nincs takarítás

Miért fontos téliesíteni a medencét? A medence nem csak nyáron medence, hanem ott lesz a kertjében télen is. Hogy ez hosszú – hosszú évekig így legyen és minél tovább gond nélkül üzemeljen, ezért a medencét téliesíteni kell. A megfelelő medence téliesítés fogja megvédeni a medence testét, a belső burkolatát és a gépészetét a tél káros hatásaitól. Nem érdemes megfeledkeznie róla, hiszen így medencéje sokkal hosszabb élettartamú lesz.

Miért jó még? A fentieken kívül a megfelelő medence téliesítéssel, megspórolhatja magának a medence tavaszi takarítását. Ha megfelelően tartotta karban nyáron és jól zárja le télen, akkor a medencéje vize kristály tiszta lesz a tavaszi beüzemelésnél, a szezon kezdetekor. Ebben az esetben elég csak 3 évente vizet cserélnie a medencéjében.

Mikor kell téliesíteni a medencét?  A medence téliesítés 10 -15 °C alatt szükséges, még a téli fagyok előtt.

Milyen téli medencetakaróink vannak? 2 féle anyagból gyártjuk őket, méretre és formára, amit akár futárszolgálattal is ki tudunk küldeni. Részletesebben lejjebb olvashat róla.

Galéria

Medence téliesítés – süllyesztett víztükör esetén

Ebben a videóban lépésről – lépésre bemutatjuk egy süllyesztett víztükrű medence szakszerű téliesítését, téli lezárását. Kétféle téli takaró rögzítési módot mutatunk be, két különböző peremű medencén. A legtöbben az első verziót szokták választani, a vízzsákos rögzítési módot.

A videóban látható téli medencetakarókat mi készítjük méretre és formára, kifejezetten erre a célra kiválasztott 2 féle alapanyagból. Nem mindegy ugyanis a takaró vastagsága, fényzáró képessége, időjárás ellenállósága, súlya, élettartama stb. Ha ugyanis a takaró kilyukad, akár csak egy kicsit is, akkor felesleges volt téliesíteni a medencét.

Ha Ön is szeretne ilyen téli medence takaróra ajánlatot kapni, nyugodtan vegye fel velünk a kapcsolatot.

Fontos!

A medence vizét teljesen tiszta állapotban kell bezárni télen. Ugyan olyan tisztának kell lennie, mintha csak a nyári szezon közepe lenne. Medence téliesítés alkalmával a medencevizet nem szabad a medencéből leengedni, mert az védi meg a fagy káros hatásaitól!

Kétféle anyagból gyártjuk a téli takaróinkat:

  1. Szőtt PE (Polietilén): vékonyabb anyag, elsősorban eltolható medence fedés alá ajánljuk. 200g/m2 a súlya. Kizárólag kék színű. Élettartama 4-5 év.
  2. PVC: vastagabb, strapabíróbb, időjárásállóbb anyag, kb. 650g/m2 a súlya. Alapesetben kék színű, de felárért választható más szín is. Élettartama 8-10 év. Egyéb elérhető színekről kérdezze kollégáinkat.

A téli takaró megfelelő mérete és rögzítése

Mivel a tél folyamán a medencében benne kell hagyni a vizet (a víz ugyan bele fog fagyni a medencébe, de a fagytestek segítségével a medence testet könnyen meg lehet óvni a jég káros hatásaitól. lásd fenti videó), a téli medencetakaró így a víz felszínén fekszik fel, viszont jócskán túlnyúlik a medence szélénél. A medence takaró mérete tehát jelentősen nagyobb, mint a víztükör mérete.

A téli takarót és a téliesítéshez szükséges eszközöket futárszolgálattal ki tudjuk küldeni Önnek.

Mekkora takaró kell általában?

Átlagban elmondható, hogy oldalanként min. 60-70 cm-rel nagyobb takaró a megfelelő, mint amekkora a víztükör.

Például: egy 6 x 3 m-es medencére, vízzsákos rögzítéssel kb. min 7,4 x 4,4 – es takaró az ideális. Ha viszont köteles rögzítésű a téli takaró, akkor általában ott egy kicsivel kisebb is elegendő. De, hogy milyen rögzítés az ideális, az a medence perem kialakításától függ.

Miért és mivel kell rögzíteni a téli takarót?

Mivel a takaró túlnyúlik a medence peremén, ha nincs megfelelően rögzítve, akkor a szél könnyen felkaphatja.

A takaró rögzítését legtöbbször kétféle módon szokás megoldani, ahogy már feljebb is írtuk. (a fenti videóban is látható) Vízzsákos rögzítési mód vagy köteles rögzítési mód (ez a 2 megoldás szintén megtekinthető a fenti videóban)

Medence téliesítés lépései

1. Tiszta víz: Medencevíz kitakarítása, kiporszívózása. A medencének olyan tisztának kell lennie téliesítés előtt, mintha épp most készülne fürdeni.

2. Vízkezelés: A medence víz bevegyszerezése. pl.: ha klóros vízkezelést használ, akkor ebben az esetben a klórszintet és a PH szintet állítsa be a nyári szokásos értékekre. Klór 0,6 mg / l, Ph 7,2 – 7,4 között. A klór akár lehet kicsit magasabb is, mondjuk 1 – 1, 5mg / l.

3. Téliesítő folyadék: Téliesítő folyadék (erős algaképződés és vízkőkiválás gátló folyadék) öntése a medence vizébe. Ezt a folyadékot már 1 nappal zárás előtt érdemes beleönteni a vízbe és a vízforgatóval jól elkevertetni. Akár 8-10 órán keresztül mehet ilyenkor a vízforgatás.

4. Megfelelő vízszint: A medence vizét legtöbbször a szkimmerek alá szokás visszaengedni, 5 – 10 cm-rel. Ha nem homokszűrős rendszer van a medencében, hanem mondjuk befüggeszthető vízforgató, akkor a medence pereme alá kb. 30 cm-rel legyen visszaengedve a medence vize.

5. Medence gépészete: A medence téliesítés során minden olyan csövet, illetve gépészeti berendezést vízteleníteni kell, ami a fagyhatár fölött van. A befúvókat, szkimmereket le kell dugózni. Ha aknában van a gépészet, a legjobb a gépeket fagymentes helyre vinni. Ha medenceperemre függeszthető gépei vannak, akkor azokat a vízből ki kell venni télre és száraz fagymentes helyen tárolni tavaszig.

6. Fagytestek: Fagytestek elhelyezése a medencében hossz, és keresztirányban. A fagytesteknek az a szerepe, hogy a befagyott medencevíz (jég) ne a medence testét feszítse szét, hanem ezeket a fagytesteket nyomja össze.

7. Téli medencetakaró: Megfelelő téli takaróval letakarni a medencét. A megfelelő ebben az esetben azt jelenti, hogy a takaró ne lyukadjon ki, ne engedje át a csapadékot és a fényt, valamint tartsa távol a szennyeződéseket a medencétől egész télen. A téli takaró mindig a víz felszínén úszik, de jóval nagyobb a víztükörnél, magyarul jelentősen túlnyúlik a medence oldalain. Rögzítése többféle módon oldható meg, lásd a fenti videóban.

Egyéb medencefedési lehetőségek

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Polikarbonát medencefedéssel, befüggeszthető vízforgatóval, ellenáramoltatóval kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Jakuzzival, Medence építéssel, Infraszaunával  kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági takarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Bemutatóterem elérhetősége

A megnövekedett megkeresések miatt, munkatársaink sokszor tárgyalnak külső terepen, így nem érhetőek el állandóan a Bemutatótermünkben / Irodánkban. Ha szeretne bejönni hozzánk, akkor az Ön érdekében és kényelme miatt is legyen szíves hívja a központi számunkat időpont egyeztetéshez:

+36-30-297-90-12

A bemutatóterem nyitva tartása kizárólag időpont egyeztetés után: Hétfőtől – Péntekig 09-17 óra között.

Köszönjük!

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése