term ID:
parent cat ID:94
post ID:14502
category_94
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Medencefedések, medencetakarók 5 típusa Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Medencefedések, medencetakarók 5 típusa

Előnyök – Hátrányok, melyik mire jó röviden

Ha medence építésén gondolkodik, vagy már van medencéje és fedni szeretné, akkor ezt a rövid cikket érdemes átfutnia.

Mi az a 4 fő indok ami miatt a legtöbben fedni szeretnék a medencéjüket?

 • kevesebb kosz kerüljön a medencébe, hogy ne kelljen annyit takarítani.
 • legyen melegebb a medence vize, hogy többet lehessen benne fürdeni.
 • elzárja a medencét a gyerekek elől, nehogy véletlenül beleessenek.
 • a tél folyamán ne kerüljön bele kosz és ne fagyjon szét a medence.

Ezeken kívül természetesen  lehetnek még más okok is, hogy miért akarja valaki fedni a medencéjét, de ez a 4 legsűrűbb indok. De nézzük, hogy az 5 medencefedés típus közül, melyik mire jó.

 1. Nyári szolár medencetakaró (buborékos medencetakaró)
 2. Biztonsági medencetakaró
 3. Eltolható polikarbonát medencefedés
 4. Redőnylamellás – motoros medencefedés
 5. Téli medencetakaró

  1. Nyári szolár medencetakaró

A legnépszerűbb medencetakaró típus. Magyarországon a medencék 90 %-án használnak nyári szolár medencetakarót.

Előnye. Miért hasznos, mire jó? Legnagyobb előnye, hogy nagyon jól hasznosítja a nap melegét, azaz fűti a medence vizét. Ha rajta van a takaró a medencén amikor süt a nap, akkor magasabb hőmérsékletre tud felmelegedni a víz, mint takaró nélkül. Akár 4-7 ºC -kal is magasabb lehet a medence víz hőmérséklete általa. Akkor a leghatékonyabb, ha mindig rajta van a medencén, amikor az éppen nincs használatban. Természetesen a takarót éjszaka is érdemes a medencén tartani, ugyanis így sokkal kevésbé fog hűlni a vize. Méretre, formára gyártjuk ezeket.

Bővebben a szolár nyári medencetakaróról ide kattintva olvashat és láthat videót.

Hátránya: Kerti medence esetében nem igazán véd a vízbe hulló szennyeződések ellen.  Ez a medencetakaró ugyanis a víz felszínén úszik, nem nyúlik túl a medence peremén, így amikor leveszi a medencéről, a takarón lévő levelek, fűszál stb. nagy része bekerül a vízbe. Ezt ilyenkor gyorsan egy lombhálóval érdemes leszedni a víz felszínéről.

Vásárlás előtt átgondolandó: rengeteg webshop = különböző minőségű, melegítő képességű szolártakarók. Érdemes tudni, hogy a webshopokban kapható takarók általában elég vékonyak (100 -200 – 300 mikron vastagságúak), ami azt jelenti, hogy hamarabb tönkremennek és a gyenge alapanyag miatt nem melegítenek eleget a medence vizén. Magánmedencékre, hacsak nem egy felfújható kismedencéről van szó, akkor 400 mikron vastagság alatt nem érdemes választani. Ennek az az oka, hogy ha a szolár medence takaró vastagsága és az alapanyaga nem elég jó, akkor közel sem fog a takaró 4-7 ºC – ot (napsütés függő) emelni a medence vizének a hőmérsékletén, ráadásul szezononként tönkremehet a sok fel – le helyezéstől, a napsütéstől és a vízkezelő szerektől.

2. Biztonsági medencetakaró

Ha gyermeke biztonsága az első!

Előnye. Miért hasznos, mire jó? Csak és kizárólag arra gyártjuk, hogy a gyermekeket, háziállatokat megvédje a medencébe eséstől. Viszont ha ezt a takarót használja, nem kell többet azért aggódnia, hogy gyermeke véletlenül belepottyanhat a medencébe.

Bővebben a biztonsági medencetakaróról IDE KATTINTVA olvashat és láthat VIDEÓT.

 

Hátránya: A biztonsági funkción kívül másra nem igen alkalmas, viszont, hogy biztonságba tudja gyermekét, az mindent megér.

Érdemes tudni, mielőtt vásárolna: a biztonsági medencetakarókat legtöbbször méretre készítik. A medence mérete nem haladhatja meg a 8 x 4 métert, illetve a takaró maximális teherbírása általában 50 Kg. A takaró megfelelő rögzítéséhez fontos, hogy a medence körül valamilyen szilárd felület legyen. Ajánlatkérés esetén érdemes küldenie 2 – 3 képet is a medencéről. Ez gyorsítja az ajánlatadást illetve a  tanácsadást is abban az esetben, ha esetleg módosítani kellene valamit a medence körül a takaró megfelelő rögzítéséhez.

3. Eltolható polikarbonát medencefedés

Egyre több ilyen medencefedés kerül telepítésre hazánkban is, hiszen ez a fedés összesíti a többi fedés szinte minden jó és hasznos tulajdonságát.

Előnye. Miért jó, miért hasznos? Az emberek 90%-a azért választ polikarbonát eltolható medencefedést mert ezzel duplájára tudja nyújtani a fürdési szezont. Májustól szeptember elejéig tudja használni majd a medencét, hiszen ennek a fedésnek a használatával jócskán melegebb lesz a medence vize. Egy ilyen fedés mellé plusz medence fűtés nem igazán szükséges.

Jó tudni. A magyarországi éghajlat miatt, a fűtés nélküli medencék vize nagyon rövid ideig használható, ezért fűtés (pl. hőszivattyús) vagy polikarbonát medencefedés eléggé javasolt.

Előnye még. Sokkal kevesebb szennyeződés kerül a medencébe, tehát sokkal kevesebbet kell takarítani. Így időt és energiát tud spórolni magának.

 

Előnye még. Csökkenti a felhasznált vízkezelő szerek mennyiségét. Kevesebb vegyszer a vízben alacsonyabb havi költségek.

Előnye még.  Biztonsági fedésként is funkcionálhat, hiszen akár be is tudja zárni, ha olyan típust választ. Így gyermekek és házi kedvencek sem fognak véletlenül beleesni a medencébe.

Bővebben az eltolható polikarbonát medencefedésekről ide kattintva olvashat és láthat videót.

Hátránya: Magasabb árkategória.

Jó tudni. Nagyon sok féle polikarbonát fedés van már hazánkban is, ezért érdemes jól körülnézni a piacon. Bár külsőre nagyon hasonlóak, tartósságra, kezelhetőségre, vihar és szél ellenállásra, garanciában stb. nagyon nagy különbségek vannak. Ez árban is megnyilvánul természetesen.

4. Redőnylamellás – motoros medencefedés

Igen népszerű a prémium termékeket kedvelők körében, hiszen egy igen látványos, automata de magasabb árkategóriájú termékről van szó.

Előnye. Miért hasznos, mire jó? Leginkább azért népszerű, mert nagyon esztétikus, megfelelő lamellákkal szerelve képes melegíteni a medence vizét, hasonlóan mint a nyári szolár medencetakaró, illetve automatikus motoros mozgatású. Szintén előnye, hogy teljesen új építésű medencénél a medence testbe építve akár teljesen elrejthető feltekert állapotában a szem elől.

Bővebben a redőnylamellás – motoros medencefedésről ide kattintva olvashat és láthat videót.

 

Hátránya: A magasabb árkategórián túl (ára a polikarbonát fedések ára körül mozog), mivel ez medencefedés is a víz felszínén úszik, akár csak a nyári szolár takaró, így szennyeződés ellen ez a medencefedés típus sem véd.

5. Téli medencetakaró

Ezt a medencetakarót minden kerti medencetulajdonosnak nagyon ajánljuk, ha szeretnék minél tovább megőrizni medencéjük kifogástalan állapotát.

Előnye. Miért hasznos, mire jó? Ez a takaró megvédi a medencét a tél káros hatásaitól. Használatával növelheti medencéje élettartamát.

 Előnye még. Ha megfelelően téliesíti a medencéjét, akkor a tavaszi medencemosást is megúszhatja, mert a takaró alatt ugyan olyan tiszta víznek kell lennie tavasszal, mint amilyet bezárt ősszel. Ebben az esetben maximum 3 évente kell csak vizet cserélnie a medencéjében.

Bővebben a téli medencetakaróról és a megfelelő medence téliesítésről ide kattintva olvashat és láthat videót.

Hátárnya. Ősszel fel kell tenni a medencére és tavasszal le kell szedni. Ez egy kis időt és munkát jelent.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Jakuzzival, Medence építéssel, Infraszaunával  kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági takarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Bemutatóterem elérhetősége

A megnövekedett megkeresések miatt, munkatársaink sokszor tárgyalnak külső terepen, így nem érhetőek el állandóan a Bemutatótermünkben / Irodánkban. Ha szeretne bejönni hozzánk, akkor az Ön érdekében és kényelme miatt is legyen szíves hívja a központi számunkat időpont egyeztetéshez:

+36-30-297-90-12

A bemutatóterem nyitva tartása kizárólag időpont egyeztetés után: Hétfőtől – Péntekig 09-17 óra között.

Köszönjük!

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése