term ID:
parent cat ID:94
post ID:15274
category_94
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Medence karbantartás Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Medence karbantartás

Bárki bármit mond, ha a medencét hosszú távon szeretné használni, rendszeresen karban kell tartani. Nem létezik olyan, hogy semmit nem kell vele csinálni. Maximum más csinálja meg Ön helyett.

A medence karbantartást 2 részre lehet bontani:

  1. Rendszeres karbantartás, teendők (pár naponta, hetente)
  2. Időszakos karbantartás, teendők (félévente, évente, több évente)

Nézzük ezeket kicsit részletesebben.

1. Rendszeres teendők, karbantartás

a.) Medencevíz szűrése – forgatása, homokszűrő tisztán tartása

b.) Medence vizének kezelése

c.) Medence porszívózása

Ahhoz, hogy tiszta maradjon a medence vize a nyári szezonban, a medencével foglalkozni kell, karban kell tartani. Először is kell egy megfelelő vízforgató – szűrő a medencébe, illetve a medence biológiai vízkezelésére is szükség van. Ez a 2 együtt tartja tisztán a medence vizét, egyik sincs meg a másik nélkül.

a.) Vízszűrés:

A vízforgató – szűrő legtöbbször egy homokszűrős rendszer szokott lenni. Ez leszűri a látható (víz felületén úszó) szennyeződéseket és forgatja a medence vizét. Ez (megfelelően kiépített rendszernél) automatikusan működik, egy időzítő óra segítségével.

 Ettől függetlenül a homokszűrőt (1-2 hetente) ki kell tisztítani, szakszóval visszamosatást kell végezni.  Ez a művelet általában pár percet vesz igénybe.

Homokszűrőkről részletesebben ITT olvashat.

Ha gépészeti aknát nincs lehetősége kialakítani a homokszűrőnek, akkor ennek kiváltására IDE KATTINTVA láthat egy utólagosan telepíthető vízforgatót.

 

b.) Vízkezelés:

A víz biológia kezelése lehet kézi vagy „automata”. Ha kézi fertőtlenítést alkalmaz, ez hetente pár percét fogja igényelni.

Ha automata vízkezelő rendszer van, akkor bátrabban elutazhat több hétre is, a víz tiszta marad. A vízkezelő szereket itt is pótolni kell, ha elfogynak, de sokkal ritkábban. Persze ehhez a megfelelő rendszer is szükséges. Ebben az esetben viszont évente legalább egyszer, de inkább kétszer a rendszert kalibrálni (kalibráltatni) szükséges.

A kézi vízkezelésről ITT láthat részletes videót.

c.) Medence porszívózás:

Ezekhez adódik még a medence aljának a tisztán tartása, hiszen a leülepedett szennyeződéseket (por, virágszirom, fűszál stb.) fel kell porszívózni. Ha ezt szeretné megúszni, akkor egy automata medencetisztító robot lehet ebben az Ön segítségére.

Ilyen robotokat ITT talál.

 

Összesítve: A heti, rendszeres karbantartása egy átlagos méretű magánmedencének nagyjából 5-10 percet vesz igénybe, ha a medence porszívózást nem számítjuk.  A porszívózást azért nem számítottuk bele, mert ez attól függ, kinek mennyi szennyeződés hullik a medencéjébe és azt milyen sűrűn takarítja. Értelem szerint, akinek fedve van a medencéje, mondjuk egy eltolható polikarbonát medencefedéssel, akkor ebben az esetben jóval kevesebbet kell a medencéjét porszívóznia. Egy ilyen típusú medencefedés ráadásul sok minden másra is jó.

Medencefedésekről részletesebben ITT olvashat.

Amit még néha figyelni kell, az a medence vizének utántöltése. Hiszen a párolgásból, ugrálásból adódó vízveszteséget, néha pótolni kell.

2. Időszakos teendők, karbantartás

a.) Medence téliesítése, tavaszi nyitása

b.) Gépészet átnézése, homokszűrőben homokcsere

c.) Automata vízkezelő kalibrálása (Ha van)

Ezeket a teendőket félévente, évente, illetve van amit pár évente el kellene végezni. Ha ezeket a lépéseket betartja, sokkal hosszabb életű lesz a medencéje.

a.) Medence téliesítése, tavaszi nyitása:

Értelem szerint amikor vége a nyári szezonnak és jönnek a hűvösebb idők, a kerti medencét be kellene zárni (ha nincs úgy kialakítva, hogy télen is tudja használni). A medence téliesítés nem egy komplikált művelet, de érdemes a megfelelő anyagokat használni hozzá. Ha ezt jól csinálja, akkor tavasszal szép tiszta vizet fog találni a medencéjében. Ez a művelet nagyjából 1 és 3 óra közötti munkát jelent félévente. Értelem szerint tavasszal ki kell nyitni a medencét. Ez ugyan az a művelet, mint a téliesítésnél csak visszafelé.

A medence megfelelő téliesítéséről bővebben ITT talál anyagot.

 

b.) Gépészet átnézése, homokszűrőbe homok / üveg csere:

Pár évente a gépészetet illik kicsit átnézni. Csapokat, csöveket, elektronikát stb. Illetve kültéri medence esetében, ha homokszűrős rendszerrel van építve, akkor a szűrőhomokot 3 -4 évente cserélni kell. Ha a homokszűrőbe nem homok került, hanem szűrő üveg, akkor ezt jóval ritkábban is elég. Akár 10 évente is.

Ezeket a feladatokat a legtöbben ki szokták adni gépészeknek.

Homokszűrőkről ITT olvashat pár sort még.

 c.) Automata vízkezelő kalibrálása:

Ez nyilván csak akkor érinti Önt, ha automata vízkezelő rendszer van beépítve a medencéje szűrőrendszerébe. Viszont attól, hogy a nevében benne van az automata szó, attól még félévente – évente ezt is kalibrálni kellene a megfelelő működéshez. Ez sem egy bonyolult művelet, akár Ön is végezheti. Pár percét fogja igénybe venni.

Látható, hogy a medence karbantartása nem túl bonyolult teendő. Leginkább a víz tisztán tartása a fő feladat, illetve a megfelelő téli lezárás. Ha ezeket jó végzi, már nagyon sokat tett a medencéjéért és azért is, hogy a lehető legkellemesebben töltse vele a nyarat!

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Biztonsági és Szolár nyári medencetakaróval, Medencegépészettel kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Medenceépítéssel, polikarbonát fedéssel és redőnylamellás fedéssel kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Jakuzzival és infraszaunával kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Bemutatóterem elérhetősége

Ha személyesen keresne fel bennünket a bemutatótermünkben MEDENCEÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban, akkor legyen szíves előtte egyeztessen velünk időpontot. Ez azért ajánlott, mert van, hogy az adott témakörhöz tartozó kolléga(gák), éppen egy helyszínen vannak felmérésen, tehát nem biztos, hogy pont akkor a bemutatóteremben tartózkodnak.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig

Szombat – Vasárnap: Zárva

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése