term ID:
parent cat ID:94
post ID:15274
category_94
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Medence karbantartás Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Medence karbantartás

Bárki bármit mond, ha a medencét hosszú távon szeretné használni, rendszeresen karban kell tartani. Nem létezik olyan, hogy semmit nem kell vele csinálni. Maximum más csinálja meg Ön helyett.

A medence karbantartást 2 részre lehet bontani:

  1. Rendszeres karbantartás, teendők (pár naponta, hetente)
  2. Időszakos karbantartás, teendők (félévente, évente, több évente)

Nézzük ezeket kicsit részletesebben.

1. Rendszeres teendők, karbantartás

a.) Medencevíz szűrése – forgatása, homokszűrő tisztán tartása

b.) Medence vizének kezelése

c.) Medence porszívózása

Ahhoz, hogy tiszta maradjon a medence vize a nyári szezonban, a medencével foglalkozni kell, karban kell tartani. Először is kell egy megfelelő vízforgató – szűrő a medencébe, illetve a medence biológiai vízkezelésére is szükség van. Ez a 2 együtt tartja tisztán a medence vizét, egyik sincs meg a másik nélkül.

a.) Vízszűrés:

A vízforgató – szűrő legtöbbször egy homokszűrős rendszer szokott lenni. Ez leszűri a látható (víz felületén úszó) szennyeződéseket és forgatja a medence vizét. Ez (megfelelően kiépített rendszernél) automatikusan működik, egy időzítő óra segítségével.

 Ettől függetlenül a homokszűrőt (1-2 hetente) ki kell tisztítani, szakszóval visszamosatást kell végezni.  Ez a művelet általában pár percet vesz igénybe.

Homokszűrőkről részletesebben ITT olvashat.

Ha gépészeti aknát nincs lehetősége kialakítani a homokszűrőnek, akkor ennek kiváltására IDE KATTINTVA láthat egy utólagosan telepíthető vízforgatót.

 

b.) Vízkezelés:

A víz biológia kezelése lehet kézi vagy „automata”. Ha kézi fertőtlenítést alkalmaz, ez hetente pár percét fogja igényelni.

Ha automata vízkezelő rendszer van, akkor bátrabban elutazhat több hétre is, a víz tiszta marad. A vízkezelő szereket itt is pótolni kell, ha elfogynak, de sokkal ritkábban. Persze ehhez a megfelelő rendszer is szükséges. Ebben az esetben viszont évente legalább egyszer, de inkább kétszer a rendszert kalibrálni (kalibráltatni) szükséges.

A kézi vízkezelésről ITT láthat részletes videót.

c.) Medence porszívózás:

Ezekhez adódik még a medence aljának a tisztán tartása, hiszen a leülepedett szennyeződéseket (por, virágszirom, fűszál stb.) fel kell porszívózni. Ha ezt szeretné megúszni, akkor egy automata medencetisztító robot lehet ebben az Ön segítségére.

Ilyen robotokat ITT talál.

 

Összesítve: A heti, rendszeres karbantartása egy átlagos méretű magánmedencének nagyjából 5-10 percet vesz igénybe, ha a medence porszívózást nem számítjuk.  A porszívózást azért nem számítottuk bele, mert ez attól függ, kinek mennyi szennyeződés hullik a medencéjébe és azt milyen sűrűn takarítja. Értelem szerint, akinek fedve van a medencéje, mondjuk egy eltolható polikarbonát medencefedéssel, akkor ebben az esetben jóval kevesebbet kell a medencéjét porszívóznia. Egy ilyen típusú medencefedés ráadásul sok minden másra is jó.

Medencefedésekről részletesebben ITT olvashat.

Amit még néha figyelni kell, az a medence vizének utántöltése. Hiszen a párolgásból, ugrálásból adódó vízveszteséget, néha pótolni kell.

2. Időszakos teendők, karbantartás

a.) Medence téliesítése, tavaszi nyitása

b.) Gépészet átnézése, homokszűrőben homokcsere

c.) Automata vízkezelő kalibrálása (Ha van)

Ezeket a teendőket félévente, évente, illetve van amit pár évente el kellene végezni. Ha ezeket a lépéseket betartja, sokkal hosszabb életű lesz a medencéje.

a.) Medence téliesítése, tavaszi nyitása:

Értelem szerint amikor vége a nyári szezonnak és jönnek a hűvösebb idők, a kerti medencét be kellene zárni (ha nincs úgy kialakítva, hogy télen is tudja használni). A medence téliesítés nem egy komplikált művelet, de érdemes a megfelelő anyagokat használni hozzá. Ha ezt jól csinálja, akkor tavasszal szép tiszta vizet fog találni a medencéjében. Ez a művelet nagyjából 1 és 3 óra közötti munkát jelent félévente. Értelem szerint tavasszal ki kell nyitni a medencét. Ez ugyan az a művelet, mint a téliesítésnél csak visszafelé.

A medence megfelelő téliesítéséről bővebben ITT talál anyagot.

 

b.) Gépészet átnézése, homokszűrőbe homok / üveg csere:

Pár évente a gépészetet illik kicsit átnézni. Csapokat, csöveket, elektronikát stb. Illetve kültéri medence esetében, ha homokszűrős rendszerrel van építve, akkor a szűrőhomokot 3 -4 évente cserélni kell. Ha a homokszűrőbe nem homok került, hanem szűrő üveg, akkor ezt jóval ritkábban is elég. Akár 10 évente is.

Ezeket a feladatokat a legtöbben ki szokták adni gépészeknek.

Homokszűrőkről ITT olvashat pár sort még.

 c.) Automata vízkezelő kalibrálása:

Ez nyilván csak akkor érinti Önt, ha automata vízkezelő rendszer van beépítve a medencéje szűrőrendszerébe. Viszont attól, hogy a nevében benne van az automata szó, attól még félévente – évente ezt is kalibrálni kellene a megfelelő működéshez. Ez sem egy bonyolult művelet, akár Ön is végezheti. Pár percét fogja igénybe venni.

Látható, hogy a medence karbantartása nem túl bonyolult teendő. Leginkább a víz tisztán tartása a fő feladat, illetve a megfelelő téli lezárás. Ha ezeket jó végzi, már nagyon sokat tett a medencéjéért és azért is, hogy a lehető legkellemesebben töltse vele a nyarat!

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Jakuzzival, Medence építéssel, Infraszaunával  kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági takarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Bemutatóterem elérhetősége

A megnövekedett megkeresések miatt, munkatársaink sokszor tárgyalnak külső terepen, így nem érhetőek el állandóan a Bemutatótermünkben / Irodánkban. Ha szeretne bejönni hozzánk, akkor az Ön érdekében és kényelme miatt is legyen szíves hívja a központi számunkat időpont egyeztetéshez:

+36-30-297-90-12

A bemutatóterem nyitva tartása kizárólag időpont egyeztetés után: Hétfőtől – Péntekig 09-17 óra között.

Köszönjük!

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése