term ID:
parent cat ID:116
post ID:17996
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Ezért elengedhetetlen téliesíteni a medencét Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Ezért elengedhetetlen téliesíteni a medencét

Publikálva:

Ha a következő szezonban is probléma nélkül szeretnénk használni a medencénket, akkor a karbantartásának egyik legfontosabb lépéséről, a téliesítésről sem szabad megfeledkeznünk.

Ajánlott írásaink


Ennek hiánya, vagy ha a téliesítést nem megfelelően végezzük el, sajnos komoly károkat is okozhat a medence szerkezetében, illetve a gépészetben egyaránt, ezeknek megjavíttatása pedig nem kis kiadásba fog jövőre kerülni.

A téliesítésnek köszönhetően tisztán tudjuk tartani a medencében lévő vizet, így azt gond nélkül jövőre is tudjuk majd használni, de a téliesítés célja még a medencegépészet megóvása, a medencetest szerkezetének, illetve burkolatának védelme, illetve így tudjuk megvédeni a szétfagyás ellen a csöveket, és a szerelvényeket is.

De nézzük mégis hogyan kell helyesen téliesíteni egy medencét, és mik azok a lépések melyeket soha nem szabad kihagynunk ahhoz, hogy a medencét, illetve annak vizét jövőre is használni tudjuk?

Ezek a legfontosabb tudnivalók a medence téliesítésével kapcsolatban

Fontos tudni, hogy téliesíteni csak egy teljesen tiszta vizű medencét tudunk, éppen ezért első lépésben a medencét alaposan ki kell takarítanunk (leszedő háló, porszívózás). A vízszint csökkentése után elengedhetetlen az is, hogy a vízvonalat alaposan letisztítsuk. Ha sajnos ezeket a lépéseket kihagyjuk, akkor a medence vize hamar be fog algásodni, és a medencében különböző vízkőkiválások is megjelenhetnek. Szakemberek szerint vízkőlerakódások ellen a savas, a zsíros szennyeződések ellen pedig a lúgos tisztítószereket érdemes használni.

A következő lépésben engedjük le a medence vízszintjét a szkimmer alá. Ez azért fontos, mert így tudjuk megóvni a szkimmert a fagyástól, de ha a vízszinttel túl sokat nem szeretnénk foglalkozni, akkor ezt a lépést ki is hagyhatjuk. Ilyenkor azonban egy erre a célra kifejlesztett, speciális eszközzel kell (Gizmo) megóvnunk a szkimmert a fagytól. Ilyenkor azonban felejtsünk el számolni azzal, hogy a fagyás következtében a vízszint biztosan meg fog majd emelkedni.

Így tudjuk megvédeni a medence csöveit a fagytól

Ezután következik a csövek víztelenítése, a befúvókat pedig fagydugó segítségével fogjuk tudni szigetelni. A fagydugó segítségével tudjuk megakadályozni azt, hogy a víz a csövekbe áramoljon, majd a tél folyamán azok szétfagyjanak. Átlósan (hosszanti, és kereszt irányban) a fagytestek összefűzésére, és elhelyezésére is szükség van, ez ugyanis a megfagyott víz tágulását tudja kompenzálni.

A téliesítés során fontos, hogy beállítsuk a víz pH-értékét, aminek mindig 7,2, illetve 7,6 között kell lennie, a szabadklórt pedig 2-5 mg/liter közé kell emelni. Ezután következhet a téliessítő folyadék adagolása, mely során mindig figyelembe kell venni a flakonon lévő útmutatót. Az illetékes vízművek honlapján ellenőrizni tudjuk a hálózati víz keménységéről szóló adatokat, ezután pedig a vegyszert alaposan elkeverve kell hozzá adni a vízhez.

Nem kel megijedni, ha a medence vize tavasszal enyhén habos és/vagy opálos. Szerencsre ez néhány héten belül meg fog szűnni, ennyi idő alatt ugyanis a téliesítőszer le fog tudni bomlani.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Jakuzzival, Medence építéssel, Infraszaunával  kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági takarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Bemutatóterem elérhetősége

A megnövekedett megkeresések miatt, munkatársaink sokszor tárgyalnak külső terepen, így nem érhetőek el állandóan a Bemutatótermünkben / Irodánkban. Ha szeretne bejönni hozzánk, akkor az Ön érdekében és kényelme miatt is legyen szíves hívja a központi számunkat időpont egyeztetéshez:

+36-30-297-90-12

A bemutatóterem nyitva tartása kizárólag időpont egyeztetés után: Hétfőtől – Péntekig 09-17 óra között.

Köszönjük!

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése