term ID:
parent cat ID:94
post ID:14705
category_94
Tartalomjegyzék erről az oldalról: 5 + 2 átgondolandó kérdés medence építés előtt Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

5 + 2 átgondolandó kérdés medence építés előtt

Ha Ön is egy kerti medence építésén gondolkodik és hosszú távra tervez, akkor érdemes lehet végigolvasnia, átgondolnia az itt leírtakat. Természetesen ezeken kívül van még jó néhány eldöntendő, átgondolandó témakör az építés elő, de az itt boncolgatott kérdések az alapok.

Tehát a kérdések, amikre a cikkben röviden kitérünk:

 1. Milyen formájú és méretű legyen a medence?
 2. Feszített vagy süllyesztett víztükrű, illetve milyen mély legyen a medence?
 3. Miből készüljön a medence teste?
 4. Hány hónapot szeretné használni a medencét egy évben? Legyen fűtve és / vagy fedve, vagy sem?
 5. Mennyit időt kell a medencével foglalkoznia havonta és mik ezek?

és a 2 Bónusz:

 1. +1. Mit kell csinálni a kerti medencével télen?
 2. +2. Teljes kivitelezésben vagy munkamegosztással építtetné meg a medencéjét? Nem mindegy az ÁR szempontjából.

1. Milyen formájú és méretű legyen a medence?

A medence mérete: nyilván a medence méretét nagyban befolyásolja a terület, ahová a medencét szeretné telepíteni, illetve természetesen az Ára. Mindezektől függetlenül, mivel 1987-óta vagyunk jelen az uszodatechnikában elmondhatjuk, hogy a legtöbb magánmedence Magyarországon 6 – 8m közötti hosszúságú, 3–4m szélességű és 1,5 m mélységű. (A vízmélység süllyesztett víztükrű medencéknél ebben az esetben 130–140 cm.) Természetesen számos más méret is van, de a legtöbb magánmedence ebben a mérettartományba esik.

Egy ekkora méretű medencében, már lehet úszni (bár, ha folyamatosan szeretne úszni, akkor ellenáramoltató beépítése szükséges), ugrálni, labdázni, elférnek benne többen is, ha esetleg egy családi, baráti összejövetelre kerülne sor.

A medence formája: bár a formák, variációk sora szinte végtelen (vannak gyártók, akik kifejezetten arra büszkék hogy több száz féle forma elérhető náluk), ennek ellenére mégis a szabályos téglalap és a szabályos ovális formájú medencék a legnépszerűbbek az országunkban. Ennek nem csak a letisztult megjelenés az oka, hanem a praktikusság, az egyszerűbb kezelhetőség is. Pl.: medencefedések telepítése és működtetése, a medence tisztán tartása stb. szempontjából sokkal előnyösebbek, mint az egyéb formák.

Érdekesség: a különböző íves, absztrakt és hasonló medenceformák főleg a melegebb éghajlatú országokban jellemzőek, hiszen ott nem szokás külön fűteni, fedni a medencéket, mert fűtés nélkül is kellemes meleg lesz a vizük. Sajnos Magyarországon nem ez az éghajlat a jellemző, így szinte minden komolynak mondható kerti medence fűtött, vagy fedett esetleg mindkettő, hogy az év 365 napjából minél többet lehessen használni. A medence fedéséről és fűtéséről és a kettő összefüggéséről még lesz szó lejjebb.

Fontos: Ha Ön esetleg nem téglalap formájú medencében gondolkodik, akkor nem árt tisztába lennie azzal, hogy bár szinte bármilyen formát választhat, ha fedni szeretné majd a medencéjét, akkor ebből a szempontból a téglalap forma a legideálisabb. Ha a téglalap formától eltér, akkor legtöbbször valamilyen kompromisszumot kell kötnie a medence fedését illetően.

2. Feszített vagy süllyesztett víztükrű, illetve milyen mély legyen a medence?

Mi a legfőbb különbség a feszített és a süllyesztett víztükrű medencék között röviden:

– Feszített víztükrű medence: a feszített víztükrű medencéknél a medence teljesen csurig van töltve vízzel, azaz olyan mély a víz amilyen mély / magas a medence fala.

A feszített víztükrű medencék magasabb költséggel építhetőek, nagyobb gépészeti térre van szükségük, és kicsit nagyobb területet foglalnak el, mint a süllyesztett víztükrű medencék.

 

– Süllyesztett víztükrű medence: a süllyesztett víztükrű medencében a víz, a medence szélétől általában 15 cm-rel lejjebb van (átlagban), tehát nincs csurig töltve.

Ebből következik, hogy egy 1,5m-es mélységű, süllyesztett víztükrű medence tényleges vízmélysége 135 cm. Ez persze lehet 130 és 140 cm között bárhol.

Érdekesség: Magyarországon egyébként a magánmedencék 90% -a süllyesztett víztükrű, 1,5 m mély, amiben ahogy az előbb írtuk, az átlagos vízmélység 135 cm. Az ilyen mélységű vízben már remekül lehet úszni, ugrálni, illetve a kevésbé jó úszók sem érzik veszélyben magukat.

Ennél kevésbé mély medencét akkor sem ajánlatos építeni, ha kisgyermek(ek) van(nak) a háznál, hiszen ők hamar megtanulnak úszni, ami után hamar elkezdenek ugrálni, játszani is a medencében, ehhez viszont szükséges a 135 cm – es vízmélység. Főleg ha apa is együtt szeretne majd ugrálni a gyerekeivel….

3. Miből készüljön a medence teste?

Ha az előző kérdésekre átgondolta a választ, akkor itt az ideje utánajárni, hogy miből készüljön a medencéje. Jó néhány építési mód létezik az országban, Mi ebből a 3 legnépszerűbb és legtartósabb verziót tudjuk ajánlani.

Lássuk mik ezek röviden és mik az előnyeik – hátrányaik:

 1. Fémfalú, fóliás medence (belépő kategória)
 2. Zsalukő alapú fóliás beton medence (közép – felső közép kategória)
 3. Kerámiamagos poliészter medence (prémium kategória)

  Fémfalú, fóliás medencéink röviden
  : Ezeket a medencéinket nem szabad összetéveszteni a nagyáruházakban kapható fémfalú fóliás medencékkel. Bár az építési alapelv ugyan az, de Nagyon Nem Mindegy, hogy az a fémfal milyen Ötvözetből, a fólia milyen Összetevőkből és milyen Vastagsággal készül. Ezt a terméket 1992 – óta hozzuk be az országunkba, és rengeteg épült belőle hazánkban. Nyugat Európában már sokkal régebb óta építik és igen népszerű medence kivitelezési mód.

Előnyei: Gyors, egyszerű telepítés. A körformánál van a legkevesebb betonozásra szükség. Nagyon jó Ár / Érték arányú. Minimum 20 éves élettartam.

Hátrányai: Kizárólag 2 féle forma érhető el. Kör vagy szabályos ovális, de különböző méretekben. A medencébe létrával lehet bemenni, lépcső ennél a kivitelezési módnál nem választható. 15 évente a belső fóliát cserélni kell a medencében.

Zsalukő alapú fóliás beton medence röviden: Magyarországon ezzel a technikával épül a legtöbb otthoni medence. Magának a medence testnek a megépítése nem bonyolult, ennek ellenére sokféle módon és Minőségben építik a különböző cégek, vállalkozók.

A módszer lényege röviden: Zsalukőből építjük meg a medence testet, ami betonnal van kiöntve és megfelelően bevasalva. A belsejét a helyszínen burkoljuk egy speciális, kifejezetten medencék bélelésére gyártott medencefóliával. Ez adja a vízzárást is.

Előnyei: Bármekkora méretű, tetszőleges formájú és mélységű medence építhető ezzel a technológiával. Az ilyen medencékben könnyen építhető lépcső, ami szintén bármilyen méretű és formájú lehet. Élettartama egy jól megépített testnek minimum 30 év.

Hátránya: 15-20 évente fóliát kell cserélni a medencében. Mivel ilyen medencét nagyon sokan építenek, érdemes alaposan körüljárni, hogy kivel végezteti a munkát. Ez időigényes lehet, de megéri.

 1. Kerámiamagos poliészter medence röviden: Eddigi tapasztalatunk alapján a legtöbb érdeklődőnk ilyen medencét szeretne az otthonába, végül nagyjából 15 % – uk választja a kerámiamagos poliészter medencét. Ennek legtöbbször az az oka, hogy úgy 40 %- kal drágább, mint az előző típus, a zsalukő alapú fóliás betonmedence. FONTOS: Ez a termék semmiképpen sem összekeverendő a Poli Propilén (PP) medencék bármilyen kivitelével. Semmilyen közük nincs egymáshoz, sem anyagukban, sem külalakban, sem élettartamban, sem minőségben, sem masszívságban és így természetesen az árukban sem.

Előnyei: Mivel egy speciális gyártási eljárással, felépítéssel és rétegrenddel készülő medencetestről van szó, amit egy szigorúan minőség-ellenőrzött gyárban készítenek el és egyben szállítanak a telepítés helyére, így itt sosincs minőségbeli különbség. Mindegyik medence test, ugyan olyan prémium minőségű termék lesz.

Hátránya: A magasabb ár, illetve mivel a medence test egyben kerül kiszállításra, ezért szűk telkeken nehezebben telepíthető.

4. Hány hónapot szeretné használni a medencét egy évben? Legyen fűtve és / vagy fedve, vagy sem?

Eddigi tapasztalataink szerint a legtöbben a kerti medencés fürdőzésre a 27 – 28 °C – os vizet szeretik a legjobban a tikkasztó nyári hőségben. Jó tudni viszont, hogy egy fűtés nélküli magánmedence magyarországi éghajlaton általában kb. 2 maximum 3 hónapig használható. Sőt! Mivel elég hektikus az időjárásunk, előfordulhat, hogy fűtés nélkül még ennyit sem…

Ha szeretné ezt a 2 maximum 3 hónapot megduplázni, akkor mindenképpen fűteni és / vagy megfelelően fedni szükséges a medencét. Különböző medence fedések, különböző feladatot látnak el, de van olyan is, ami szinte mindenre jó. (A medencefedéseinkről a „Medencefedések – Medencetakarók” menüpontunkban tud részletesebben tájékozódni, a medencefűtési lehetőségekről pedig IDE kattintva talál tájékoztatást.)

Tipp! Mi azt javasoljuk, hogy ha komolyan gondolkodik medence építésén, akkor a medence fűtését és / vagy fedését semmiképpen se hagyja ki.

Ha egész évben, az év 365 napjában szeretné használni a kerti medencéjét, akkor ebben az esetben már jóval komolyabb fedés – fűtés párosra lesz szüksége. Ha ebben gondolkodik, kérdezze nyugodtan kollégáinkat.

 

5. Mennyit időt kell a medencével foglalkoznia havonta és mik ezek?

Ha Ön medence tulajdonos lesz, akkor a medencéjével néha foglalkoznia kell, ha azt szeretné, hogy mindig tiszta legyen és sokáig jól működjön. Természetesen ezeket a feladatokat kiadhatja egy medence karbantartónak is és akkor ezekkel nem Önnek kell törődnie. De ha mégis Ön végezné ezeket az amúgy nem túl bonyolult teendőket, akkor a következő minimális feladatokkal érdemes kalkulálnia.

 • Medence porszívózása (heti 1-2 alkalom)
 • Medence vízkezelése (heti 1-2 alaklom kézi adagolás esetén)
 • Szűrő tisztítása (havi 2-3 alkalom)

+1. Medence téliesítése, tavaszi nyitása (évi 2 alkalom )

Egy 6 x 3 x 1,5m–es medence esetében ezek a teendők nagyjából ennyi idejét fogják igényelni:

 • Medence porszívózása

Az erre szánt idő attól is függ persze, hogy mennyire koszolódik a medencéje. A legtöbben heti 1-2 alkalommal szokták a medencéjüket porszívózni, ami kb. 10 – 15 perc alkalmanként.

Tipp: Ha ezt az időt szívesen töltené valami mással, akkor érdemes lehet Önnek is beszereznie egy automata medence tisztító robotot. Ezekről bővebben az „Önjáró medence porszívó robotok” menüpont alatt olvashat.

 • Medence vízkezelése (kézi adagolás esetén)

Ez sem túl komplikált feladat, pár percét fogják csak igénybe venni, általában hetente 1 maximum 2 alkalommal. Ettől függetlenül, ha sokat utazik, vagy csak a lehető legkevesebbet szeretne ezzel foglalkozni, akkor egy automata vízkezelő beépítését javasoljuk. Ezzel kapcsolatban érdeklődjön nyugodtan kollégáinknál.

A medence vízkezeléséről bővebben, a „Medence karbantartása / Medence vízkezelése” menüpontban tud tájékozódni.

 • Szűrő tisztítása

Szűrőberendezés függő, de heti 5-10 perctől (betétes szűrők) a havi 5-10 percig (homokszűrők) tarthat, egy szűrő tisztítása. Ezen felül 3 évente homokszűrők esetében a szűrőhomokot cserélni kell. (Ha szűrőüveget használ, akkor 10-12 évente.)

Hát ennyi. Gyakorlatilag a nyári szezonban, ha ennyit törődik a medencéjével, akkor számíthat rá, hogy tiszta marad és sokáig jól fog üzemelni.

+1. Medence téliesítése, tavaszi nyitása

Erről szól a következő pont. Olvasson tovább.

 

+1. Mit kell csinálni a kerti medencével télen?

Egy kerti medencét, ha azt szeretné, hogy sokáig hibátlanul és szépen működjön, akkor az előírt módon téliesíteni kell. Ha ezt megteszi (vagy megcsináltatja), akkor biztos lehet benne, hogy medencéje csövei nem fagynak szét, a gépészeti rendszer is megfelelően vészeli át a telet, valamint a medence testében sem tesz kárt a fagyos időjárás. Nem mellékesen a medence tavaszi takarításától, kisikálásától is megkíméli magát. Magyarul a kerti medence téliesítése nagyon javasolt.

Érdemes ezt medence tervezési fázisában számításba vennie. A medence építésen belül, nem egy nagy összeg, viszont fontos. Ne a tél beköszöntével kezdjen el utánajárni és kapkodni.

A medence téliesítésének menetéről videót is láthat a Téli medencetakaró – Medence téliesítése menüpontban.

+2. Teljes kivitelezésben vagy munkamegosztással építtetné a medencéjét? Nem mindegy az ÁR szempontjából.

Számos medencét építünk teljes kivitelezésben, de sok olyan ügyfelünk is van, akik akár költségcsökkentés, vagy egyéb okok miatt, maguk végeznek egyes részfeladatokat a medence építés során. Ezt szoktuk munkamegosztásnak hívni. Lehet, hogy Ön is gondolkodik ilyesmiben, ezért erről is ejtünk néhány szót.

Természetesen az itt leírtak csak lehetőségek. Ha azt szeretné, akkor teljes kivitelezésben megépítjük a medencéjét.

 • Az általunk kínált 3 medenceépítési mód közül a belépő szintet, a fémfalú fóliás medencét sokan szokták akár teljesen saját kezűleg összeépíteni, hiszen egy alap gépészettel, egy egyszerűen megépíthető, de tartós medencét fog kapni. Természetesen, ha ezt választja, akkor is segítünk leírásokkal vagy akár helyszíni ellenőrzéssel. Megbeszélés kérdése.
 • A zsalukő alapú fóliás beton medence esetében, vannak olyan munkamegosztást választó ügyfeleink, akik elvégzik a medence helyének a kiásását, esetleg a zsalukő medence testet is megépítik. (A vízzárást nem a medence test végzi.) Természetesen ebben az esetben is mindenképpen a mi előírásaink, leírásaink alapján történik a folyamat. A nagy szakértelmet igénylő munkákat, pl.: a medence belső fólia burkolását, a medence gépészetét,
  elektronikáját, a medence fedését, körülötte lévő terület burkolását stb. viszont uszodatechnika végezze.
 • A Kerámiamagos poliészter prémium medencék építését elég ritkán szokták tőlünk nem teljes kivitelezésben kérni. Természetesen ettől függetlenül itt is van lehetőség némi előkészületet elvégezni, ha azt szeretné, pl.: a medence helyének a kiásása, esetleg aljzatbetonozás.

Röviden: Akár teljes kivitelezésben szeretne medencét építtetni, akár munkamegosztással, mindkettőt érdemes jól átgondolnia, ha hosszú távra tervez.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Jakuzzival, Medence építéssel, Infraszaunával  kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági takarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Bemutatóterem elérhetősége

A megnövekedett megkeresések miatt, munkatársaink sokszor tárgyalnak külső terepen, így nem érhetőek el állandóan a Bemutatótermünkben / Irodánkban. Ha szeretne bejönni hozzánk, akkor az Ön érdekében és kényelme miatt is legyen szíves hívja a központi számunkat időpont egyeztetéshez:

+36-30-297-90-12

A bemutatóterem nyitva tartása kizárólag időpont egyeztetés után: Hétfőtől – Péntekig 09-17 óra között.

Köszönjük!

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése