term ID:
parent cat ID:116
post ID:16106
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Miért jó sport az úszás? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Miért jó sport az úszás?

Publikálva:

Az úszás nem csak remek kikapcsolódásnak számít, de számtalan egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ebben a cikkünkben összeszedtük azokat az érveket, amelyek a rendszeres úszás mellett szólnak.

Megmozgatja a fáradt izmokat

Ha előre szeretnénk jutni a vízben, az úszás közben szinte minden izomra szükségünk van. Mivel a víz testünkre gyakorolt erőhatásait csak az ideális testhelyzet felvételével tudjuk ellensúlyozni, ezért a mozgásban a hajtóizmokon túl, a has és a csípő is aktív szerepet vállalnak. A profi úszók abban különböznek másoktól, hogy az évek során sikerült tökéletesre fejleszteniük a tartásukat és a különféle technikáikat.

Ajánlott írásaink


Nem terheli az ízületeket

A víz sűrűsége segít mentesíteni az ízületeket a terhelések alól. A felszínen lebegve szinte súlytalannak érezhetjük magunkat. Emiatt az úszás már az iskolások testnevelés óráin is fontos szerepet játszik. Ahhoz viszont, hogy elérhessük a tehermentes állapotot, figyelnünk kell a megfelelő testhelyzet elsajátítására. Ennek alapja, hogy nem csak a törzset, de a fejünket is ideális mélységig merítjük a vízbe.

Pozitívan hat a tüdőműködésre

Az úszás speciális légzéstechnikákat igényel, mivel más sporttól eltérően a vízben kötött időközönként lehet csak levegőt venni. A sportolóknak első körben meg kell tanulniuk visszatartani a lélegzetüket. Ez a módszer erőfeszítést igényel a tüdő izmaitól, amelyek a rendszeres úszással gyorsan megerősödnek. Sokak szerint az úszás egyfajta tüdősport.

A fogyókúrázók sportja

Az úszás az egyik legjobb mozgásforma azok számára is, akik szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegtől. Amellett, hogy kíméli az amúgy is nagy igénybevételnek kitett ízületeket, komolyabb kifulladás nélkül égeti a kalóriákat. Ráadásul a megerőltető kardió edzésekkel ellentétben, a folyamatos és egyenletes ütemben végzett úszás kevésbé fárasztó.

Stresszcsökkentő hatással rendelkezik

Mint minden sport, az úszás is kikapcsol. A XXI. század emberének pedig nagy szüksége van az aktív pihenésre. Mivel a hétköznapok hajtása nem kis stresszel jár együtt, fontos, hogy a feszültségeket időben oldani tudjuk. Az úszás az egyik legjobb stresszcsökkentő mozgásforma, ami örömöt és szabadságot is ad.

Erősíti a szívet

Az úszás során fellépő kisebb oxigénhiányos állapotok segítik megerősíteni a szívizmokat. Ugyanakkor a mozgás során nem csak a szívnek, de az ereknek is nagyobb ütemben kell dolgozniuk, ha friss vért szeretnének juttatni az izmokhoz. A kutatások szerint az úszás csökkenti az artériás erek merevségét, és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Fiatalon tart

Az Indiana Egyetem kutatócsoportjának tagjai az úszás fiatalító hatását vizsgálva, arra a következtetésre jutottak, hogy a vízi sport akár évtizedekkel is javíthatja a fizikai állapotot. Annak ellenére, hogy elsősorban aktívan versenyző úszókat figyelte meg, véleményük szerint a heti rendszerességgel csobbanók is hasznos előnyökhöz juthatnak lustább társaikhoz képest.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Jakuzzival, Medence építéssel, Infraszaunával  kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Nyári, Téli, Biztonsági takarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Bemutatóterem elérhetősége

A megnövekedett megkeresések miatt, munkatársaink sokszor tárgyalnak külső terepen, így nem érhetőek el állandóan a Bemutatótermünkben / Irodánkban. Ha szeretne bejönni hozzánk, akkor az Ön érdekében és kényelme miatt is legyen szíves hívja a központi számunkat időpont egyeztetéshez:

+36-30-297-90-12

A bemutatóterem nyitva tartása kizárólag időpont egyeztetés után: Hétfőtől – Péntekig 09-17 óra között.

Köszönjük!

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése