term ID:
parent cat ID:116
post ID:16106
category_116
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Miért jó sport az úszás? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Miért jó sport az úszás?

Publikálva:

Az úszás nem csak remek kikapcsolódásnak számít, de számtalan egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ebben a cikkünkben összeszedtük azokat az érveket, amelyek a rendszeres úszás mellett szólnak.

Megmozgatja a fáradt izmokat

Ha előre szeretnénk jutni a vízben, az úszás közben szinte minden izomra szükségünk van. Mivel a víz testünkre gyakorolt erőhatásait csak az ideális testhelyzet felvételével tudjuk ellensúlyozni, ezért a mozgásban a hajtóizmokon túl, a has és a csípő is aktív szerepet vállalnak. A profi úszók abban különböznek másoktól, hogy az évek során sikerült tökéletesre fejleszteniük a tartásukat és a különféle technikáikat.

Ajánlott írásaink


Nem terheli az ízületeket

A víz sűrűsége segít mentesíteni az ízületeket a terhelések alól. A felszínen lebegve szinte súlytalannak érezhetjük magunkat. Emiatt az úszás már az iskolások testnevelés óráin is fontos szerepet játszik. Ahhoz viszont, hogy elérhessük a tehermentes állapotot, figyelnünk kell a megfelelő testhelyzet elsajátítására. Ennek alapja, hogy nem csak a törzset, de a fejünket is ideális mélységig merítjük a vízbe.

Pozitívan hat a tüdőműködésre

Az úszás speciális légzéstechnikákat igényel, mivel más sporttól eltérően a vízben kötött időközönként lehet csak levegőt venni. A sportolóknak első körben meg kell tanulniuk visszatartani a lélegzetüket. Ez a módszer erőfeszítést igényel a tüdő izmaitól, amelyek a rendszeres úszással gyorsan megerősödnek. Sokak szerint az úszás egyfajta tüdősport.

A fogyókúrázók sportja

Az úszás az egyik legjobb mozgásforma azok számára is, akik szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegtől. Amellett, hogy kíméli az amúgy is nagy igénybevételnek kitett ízületeket, komolyabb kifulladás nélkül égeti a kalóriákat. Ráadásul a megerőltető kardió edzésekkel ellentétben, a folyamatos és egyenletes ütemben végzett úszás kevésbé fárasztó.

Stresszcsökkentő hatással rendelkezik

Mint minden sport, az úszás is kikapcsol. A XXI. század emberének pedig nagy szüksége van az aktív pihenésre. Mivel a hétköznapok hajtása nem kis stresszel jár együtt, fontos, hogy a feszültségeket időben oldani tudjuk. Az úszás az egyik legjobb stresszcsökkentő mozgásforma, ami örömöt és szabadságot is ad.

Erősíti a szívet

Az úszás során fellépő kisebb oxigénhiányos állapotok segítik megerősíteni a szívizmokat. Ugyanakkor a mozgás során nem csak a szívnek, de az ereknek is nagyobb ütemben kell dolgozniuk, ha friss vért szeretnének juttatni az izmokhoz. A kutatások szerint az úszás csökkenti az artériás erek merevségét, és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Fiatalon tart

Az Indiana Egyetem kutatócsoportjának tagjai az úszás fiatalító hatását vizsgálva, arra a következtetésre jutottak, hogy a vízi sport akár évtizedekkel is javíthatja a fizikai állapotot. Annak ellenére, hogy elsősorban aktívan versenyző úszókat figyelte meg, véleményük szerint a heti rendszerességgel csobbanók is hasznos előnyökhöz juthatnak lustább társaikhoz képest.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Tisztelt Érdeklődő! Igyekszünk minden fronton helytállni, de irodai túlterheltség miatt nem biztos, hogy egyből el tud érni minket telefonon. Megértését köszönjük!

Biztonsági és Szolár nyári medencetakaróval, Medencegépészettel kapcsolatban:

+36-70-648-13-27

Medenceépítéssel, polikarbonát fedéssel és redőnylamellás fedéssel kapcsolatban:

+36-20-258-64-20

Jakuzzival kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Infraszaunával kapcsolatban:

+36-70-648-13-30

Bemutatóterem elérhetősége

Ha személyesen keresne fel bennünket a bemutatótermünkben MEDENCEÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban, akkor legyen szíves előtte egyeztessen velünk időpontot. Ez azért ajánlott, mert van, hogy az adott témakörhöz tartozó kolléga(gák), éppen egy helyszínen vannak felmérésen, tehát nem biztos, hogy pont akkor a bemutatóteremben tartózkodnak.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig

Szombat – Vasárnap: Zárva

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése